Zelf zoeken naar het vermiste Malaysia Airlines-toestel? De Amerikaanse website Tomnod stelt nu ook het publiek in staat mee te zoeken naar wrakstukken.

Er is 3200 vierkante kilometer aan satellietbeelden in hoge resolutie online gezet die genomen zijn sinds het vliegtuig werd vermist. De komende dag komen er nog meer bij.

Markering

Internetters kunnen de beelden zelf nakijken, erop inzoomen, en een markering achterlaten als ze iets zien dat lijkt op een wrakstuk. Via een algoritme en tags wordt bijgehouden of gebieden van verschillende zoekers overlappen.

Speciale analisten gaan vervolgens met de overlappende gebieden aan de slag en proberen daaruit een top tien samen te stellen van plaatsen met de grootste kans om wrakstukken te vinden. Reddingswerkers kunnen daar dan gericht gaan zoeken.

Inmiddels hebben al 25.000 mensen zich opgegeven bij de website.

Orkaan Haiyan

Het is niet de eerste keer dat Tomnod wordt ingezet bij rampen. Tomnod werd ook gebruikt om de ravage in kaart te brengen van de orkaan Haiyan die vorig jaar november huishield op de Filipijnen.

Ook werd de website gebruikt bij de zoektocht naar een vermist Nieuw-Zeelands zeilschip vorig jaar. Dat leverde geen resultaat op.

STER reclame