NOS NieuwsAangepast

Tibetanen herdenken op de Dam

Op de Dam in Amsterdam hebben tientallen mensen vanmiddag de Tibetaanse volksopstand in 1959 herdacht. Onder de demonstranten waren veel kleurrijk geklede Tibetanen.

De volksopstand wordt wereldwijd herdacht met demonstraties. In Nepal werden vandaag enkele Tibetanen opgepakt toen zij demonstreerden bij de Chinese ambassade.

Opstand

De demonstranten vragen aandacht voor wat zij zien als de onderdrukking van Tibetanen door China. Op 10 maart 1959 kwamen Tibetanen massaal in opstand tegen de Chinese overheersing in Tibet. Het Chinese leger en de politie traden hard op. Duizenden Tibetanen kwamen om tijdens het verzet.

Tibet is een provincie van China. De meeste Tibetanen hebben hun strijd voor onafhankelijkheid opgegeven, maar ze willen wel meer autonomie dan ze nu van Peking krijgen.

Bezoek Xi Xinping

Over twee weken bezoekt de Chinese president Xi Xinping de Nuclear Security Summit in Den Haag. De demonstranten vragen de Nederlandse regering om er bij hem op aan te dringen te stoppen met het repressieve beleid in Tibet, en te kiezen voor een vreedzame oplossing.

Volgens Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet en een van de initiatiefnemers van de demonstratie, zullen Tibetanen in Tibet hun strijd nooit opgeven. "Het verlangen naar democratische vrijheden kan niet eeuwig worden onderdrukt, zo zien we in het Midden-Oosten en Oekraïne."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl