Het nieuws over ING dat betalingsgegevens van klanten wil afstaan aan bedrijven leidt tot ophef. De Consumentenbond is tegen het plan, de Tweede Kamer vraagt om opheldering en op Twitter en Facebook spreken mensen hun zorgen uit over hun privacy. Maar wat zijn de plannen van andere banken? De reacties op een rij:

Niet mee bezig

De Rabobank is niet bezig met soortgelijke plannen. ''We gebruiken alleen gegevens van onze klanten om zelf aanbiedingen te doen of service te bieden'', zegt een voorlichter. Wel volgt de bank met belangstelling de pilot van ING.

Hetzelfde geldt voor ABN Amro. De bank gebruikt klantdata nu alleen om te adviseren over de financiële huishouding. ''Maar zeg nooit nooit'', is hun reactie.

Niet uitsluiten

Bij SNS Reaal is het uitgangspunt: informatie die van de klant is, moet van de klant blijven. ''Dus wij hebben geen plannen hiervoor. Ik wil niet uitsluiten dat we er ooit iets mee zullen gaan doen, maar we hebben geen plannen op de plank liggen. Wij gebruiken de gegevens wel om onze eigen producten aan de man te brengen, net zoals alle andere banken.''

De ASN Bank is de enige bank die meteen aangeeft nooit betalingsgegevens door te zullen spelen. ''Gegevens van onze klanten worden niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Dat past niet bij onze uitgangspunten. In de toekomst gaan we dat ook niet doen.''

Autoriteiten

De Nederlandse Vereniging van Banken vindt dat de privacy van de klant voorop moet staan en dat de klant hier expliciet toestemming voor moet geven. ''Naar wij begrijpen, voldoet ING aan alle privacyregels.''

Het College Bescherming Persoonsgegevens legt de nadruk op de benodigde toestemming: ''ING zal informatie moeten geven welke gegevens doorgespeeld worden, aan wie en op welke termijn. Doorspelen aan derden is te vaag'", zegt Wilbert Tomesen.

De Autoriteit Financiële Markten gaat het plan bespreken met ING om te kijken of de bank het belang van de klant wel centraal stelt.

"Rekening opheffen"

Op Facebook wordt overwegend negatief gereageerd op het initiatief van ING. "Schandalig", schrijft Monique Majoor. Ook de reactie van Amaury Pereyra is veelgehoord: "Dan hef ik mijn rekeningen per direct op."

Simon Boots is eveneens geen voorstander van het plan: "Dat worden dan dealtjes tussen grote bedrijven en dan gaat het eerst over geld, daarna pas over andere dingen en pas veel later over mensen. Dat strookt gewoon niet met m'n eigen levensovertuiging."

Irene van Valen-Van Hoof is een van de weinige mensen die zich niet druk maken om haar privacy: "We zitten massaal op allerlei sociale media, klikken er op los op Internet. Hoezo? Privacy? Ze vragen toch niet om mijn pincode?"

STER reclame