NOS NieuwsAangepast

Mbo deelt zorg over taal en rekenen

Het middelbaar beroepsonderwijs deelt de zorgen van de pabo's over de taal- en rekenvaardigheid van mbo-leerlingen die naar deze opleiding willen, maar zulke leerlingen moet je niet zomaar weigeren. "Terugsturen aan de poort vinden wij de makkelijkste weg", zei voorzitter Van Zijl van de MBO Raad op Radio 1.

Hogescholen zeggen dat nu te veel mbo-instromers uitvallen en willen hun taal- en rekenniveau vooraf kunnen testen. Van Zijl vindt dat te kort door de bocht en wil overleg met de hogescholen en het ministerie over het vergroten van de vaardigheden.

"We erkennen het en we willen kijken hoe we dat met de hogescholen kunnen oplossen", zegt Van Zijl, "hetzij via aanvullende cursussen, hetzij via een aanpak op de hogescholen, en er moet ook meer inzet komen op het mbo." Dat moet zo snel mogelijk gebeuren.

Verwaarloosd

Mbo-leerlingen brengen op andere gebieden juist veel mee, zegt Van Zijl. Zo hebben ze bijvoorbeeld pedagogiek gehad.

Hij zegt dat algemene vakken als taal en rekenen in het hele onderwijs verwaarloosd zijn de afgelopen 10, 15 jaar. "Minister Bussemaker zet hier zwaar op in, maar dit probleem los je niet in een paar jaar op."

"Wij moeten goede mensen afleveren en de hogescholen moeten ervoor zorgen dat we de beste mensen voor de basisschool krijgen", aldus Van Zijl.

Er loopt nu een groot project om op een aantal terreinen, zoals aardrijkskunde en geschiedenis, achterstanden weg te werken. Dat moet over twee jaar klaar zijn. "Dat moet ook op het gebied van taal en rekenen gebeuren."

JOB

De Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) is verbaasd over het plan. Voorzitter Michiel Zeegers vindt het kwalijk als leerlingen bij voorbaat geweigerd worden. "Als pabo's het niveau te laag vinden moet het onderwijs op het mbo beter," aldus Zeegers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl