De Tweede Kamer wil opheldering van minister Dijsselbloem over het plan van ING om bedrijven inzicht te geven in het betalingsgedrag van klanten. VVD, PvdA, CDA, D66 en SP hebben grote bedenkingen bij dat voornemen.

De partijen vrezen voor de privacy van ING-klanten. "Er wordt hier naar mijn mening een grens overschreden", zegt CDA-Kamerlid Van Hijum. "Ik zou hier als bank zeer grote terughoudendheid bij betrachten."

Vertrouwensband

Volgens Van Hijum is het plan van ING niet te vergelijken met de werkwijze van Google en Facebook, die nu ook al klantgegevens en surfgedrag beschikbaar stellen aan anderen. "Gevoelsmatig is het toch iets anders, met je bank heb je als het goed is een vertrouwensband."

Van Hijum wil dat minister Dijsselbloem in gesprek gaat met de ING over de plannen. Ook is hij benieuwd wat het College voor de Bescherming van Persoonsgegevens (CBP) ervan vindt.

Liefdadigheid?

SP-Kamerlid Merkies twijfelt aan de uitspraken van ING-topman Hagenaars dat hij niet wil verdienen aan de klantgegevens. "Jaja, liefdadigheid?", vraagt Merkies zich op Twitter af.

Kamerlid Verhoeven van D66 is net als klant overgestapt naar de ING. " Krijg ik dit. Er is in Nederland een enorme markt voor een fatsoenlijke bank", zegt hij.

Verhoeven overweegt zijn rekening bij de ING op te zeggen. Fractieleider Slob van de ChristenUnie zal dat zeker doen.

STER reclame