FC Bayern-preses Uli Hoeness heeft veel meer belasting ontdoken dan tot nu toe bekend was. Op de eerste dag van het proces tegen Hoeness bleek dat hij 18,5 miljoen euro heeft achtergehouden, zes keer zoveel als het Openbaar Ministerie dacht.

De oud-voetballer staat terecht voor belastingontduiking tussen 2003 en 2009. Het OM ging ervan uit dat hij voor maximaal 3,5 miljoen euro had ontdoken, maar uit stukken van Hoeness zelf blijkt dat hij in die periode nog eens 15 miljoen euro verzweeg voor de fiscus. Tegen de rechter zei de 62-jarige Hoeness dat hij schoon schip wil maken en daarom alles op tafel legt.

Hoeness zei verder dat hij spijt heeft van zijn gedrag en dat hij zijn belastingschuld wil vereffenen. Hij benadrukte dat hij miljoenen aan goede doelen heeft geschonken. "Ik ben geen aso", verzekerde hij de rechter.

Zwitserland

De Bayern-baas had jarenlang een geheime rekening in Zwitserland. Hij gebruikte die rekening om in aandelen te handelen. Over deze beleggingen vertelde hij niets aan de belastingdienst.

Vorig jaar gaf de 62-jarige Hoeness zichzelf aan. Hij kan maximaal vijf jaar gevangenisstraf krijgen. Omdat hij zelf naar de fiscus is gestapt, is het mogelijk dat hij een aanzienlijke lagere of een voorwaardelijke straf krijgt.

450 journalisten

De belangstelling voor het proces is enorm. Ruim 450 journalisten hebben geprobeerd om een van de 49 accreditaties te bemachtigen. De eerste gegadigden voor een plekje op de publieke tribune stonden vannacht om 03.00 uur voor de ingang.

Het imago van de succesvolle Hoeness liep na de onthullingen over belastingfraude een flinke deuk op. Bondskanselier Merkel liet weten dat ze in hem teleurgesteld was. Vanwege de ophef wilde Hoeness vertrekken als voorzitter van Bayern, maar de raad van toezicht vond dat hij kon aanblijven.

'Rekordmeister'

Hoeness is al tientallen jaren verbonden aan Bayern München. Hij kwam tussen 1970 en 1979 239 keer uit voor de 'Rekordmeister'. In 1974 werd hij met de West-Duitse ploeg in eigen land wereldkampioen.

Na zijn spelerscarrière werd Hoeness bestuurder bij Bayern. Sinds 2009 is hij voorzitter.

STER reclame