NOS NieuwsAangepast

Pabo wil mbo'ers kunnen weren

Lerarenopleidingen voor het basisonderwijs moeten de mogelijkheid krijgen om mbo'ers te weren. Dat vindt de Vereniging Hogescholen (VH), die daarover een brief stuurt naar de Tweede Kamer.

Volgens de VH (voorheen de HBO-raad) is het uitvalpercentage van mbo'ers veel te hoog. De pabo is een hbo-opleiding. Bijna de helft van de doorgestroomde mbo'ers haalt de opleiding niet. De VH schrijft dat inspanningen van de pabo's voor niets zijn "doordat te veel studenten met een gebrekkig kennisniveau instromen".

Hoger niveau

VH-voorzitter De Graaf zegt dat vooral het reken- en taalniveau van veel mbo'ers te wensen overlaat. Hij wil de verplichte reken- en taaltoets daarom voor de toelating afnemen, in plaats van in het eerste jaar. "Een op de vier mbo'ers slaagt nu bij de eerste poging", aldus De Graaf. "Dat is veel te weinig."

De Graaf denkt dat zowel de pabo als de leerling bij zijn systeem gebaat is. "Als een mbo'er niet goed genoeg blijkt, heeft hij nog tijd om een andere opleiding te kiezen", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. De Graaf benadrukt dat hij niet wil generaliseren en dat er ook mbo'ers zijn die het prima doen.

Aanvullende eisen

Minister Bussemaker van Onderwijs (PvdA) erkent dat relatief veel mbo'ers afhaken op de hogeschool. Ze besloot eerder al dat hbo-instellingen aanvullende eisen mogen stellen (.pdf) aan doorstromende mbo-leerlingen.

De MBO Raad neemt het voor de mbo'ers op: "Degenen die hun studie voortzetten doen op termijn niet onder voor de gemiddelde havist", aldus de Mbo-raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl