NOS NieuwsAangepast

Jatsenjoek naar VS voor overleg

De Oekraïense premier Jatsenjoek gaat de komende week naar de Verenigde Staten om te praten over de situatie op de Krim. Dat maakte hij bekend bij aanvang van een kabinetsoverleg. Jatsenjoek zal worden ontvangen door president Obama.

Ook vice-president Biden zal bij de ontmoeting van woensdag aanwezig zijn. Een bezoek aan de Dominicaanse Republiek heeft hij geschrapt, zegt een anonieme adviseur van Biden.

Banktegoeden bevroren

De nieuwe regering in Oekraïne heeft de geldkraan van de pro-Russische regering op de Krim dichtgedraaid. De banktegoeden zijn volgens vicepremier Temirgalijev van de Krim bevroren, waardoor de autonome regio lopende zaken niet meer kan betalen.

De regering op de Krim heeft zich al tot Moskou gewend om steun. De autoriteiten op het schiereiland willen sowieso de Russische roebel invoeren als munteenheid.

Referendum

Volgende week zondag wordt er een referendum gehouden op de Krim. De inwoners mogen zich dan uitspreken over grotere autonomie en aansluiting bij Rusland.

Het referendum is omstreden. Minister Timmermans zei gisteren dat het internationaal niet serieus wordt genomen. Er zijn berichten dat bondskanselier Merkel de G8-top in Rusland in juni wil boycotten, als het referendum doorgaat.

Grenspost

Intussen hebben Russische troepen opnieuw een grenspost op de Krim ingenomen. Dat zou zonder bloedvergieten zijn gebeurd. Dertig Oekraïense grenswachten zitten vast op de grenspost.

Rusland heeft nu elf grensovergangen op de Krim in handen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl