NOS NieuwsAangepast

In opmars: anoniem sociaal netwerk

Door NOS-techexpert Rachid Finge vanuit Austin, Texas

De meeste bezoekers van South By South West in Austin zijn op zoek naar the next big thing. Misschien is het dit jaar wel Secret, een nieuw sociaal netwerk, waar niemand weet wie je bent.

"Het idee achter Secret is dat je opener en eerlijker vertelt wat je denkt en voelt als je anoniem bent", vertelt de 32-jarige CEO David Byttow, die vroeger bij Google werkte. "Je plaatst een berichtje, maar niemand weet dat jij het hebt geschreven."

Hulp

Vrienden kunnen alleen zien dat het berichtje afkomstig is van een bekende, maar van wie precies kunnen ze niet zien. Wel kunnen ze op het berichtje reageren, eveneens anoniem.

Secret kan mensen helpen die willen praten over moeilijke, persoonlijke problemen, zoals depressies of alcoholisme. Weinig verrassend: ook seks blijkt een populair onderwerp: je kunt je wildste verlangens kwijt zonder je identiteit prijs te geven.

Pesten

Aan het anonieme karakter van Secret kleven ook belangrijke gevaren. Snoeiharde kritiek leveren op anderen is eenvoudig op internet en Secret maakt dat alleen maar makkelijker.

Het kan zelfs desastreus worden als jonge tieners de app ontdekken en gebruiken om een impopulaire klasgenoot flink te pesten.

Nederland?

Secret is nog geen veertig dagen oud, maar wordt al opgemerkt. Het sociale netwerk is nu alleen nog maar toegankelijk voor Amerikanen. Uitbreiding naar onder meer Nederland volgt naar verwachting binnen twee maanden, zegt de topman van het sociale netwerk Byttow.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl