NOS NieuwsAangepast

Vermiste Boeing mogelijk omgekeerd

De zoektocht naar het vermiste toestel van Malaysia Airlines wordt uitgebreid. Op basis van radarsignalen wordt nu rekening gehouden met de mogelijkheid dat de Boeing 777 is omgekeerd. Dat heeft de Maleisische minister van Transport gezegd. In welke richting het toestel mogelijk even is gevlogen, zei de minister niet.

Vlucht MH370 was op weg van Kuala Lumpur naar Peking en verdween vrijdagavond (Nederlandse tijd) van de radar, zonder dat de piloten melding hadden gemaakt van problemen of van een wijziging van het vluchtplan. Op dat moment was het goed weer en de Boeing vloog op kruissnelheid.

Op zee hebben Vietnamese reddingsteams oliesporen gevonden, maar het is niet duidelijk of die van het vermiste toestel zijn. Ook zijn er geen brokstukken aangetroffen. Onder de landen die meehelpen met zoeken zijn China en Singapore. Een Amerikaans marineschip sloot zich vanochtend bij de zoektocht aan.

Passagierslijst

De Maleisische minister van Transport zei verder dat de passagierslijst nog eens grondig wordt gecontroleerd. Twee namen op de lijst noemde hij verdacht, maar ook de gegevens van de andere passagiers worden nagetrokken. Maleisië krijgt daarbij hulp van internationale anti-terreurspecialisten. De minister zei dat met alles rekening wordt gehouden, maar dat het te vroeg is voor het trekken van conclusies.

Boze familie

Familie en vrienden van de mensen aan boord van het vermiste toestel worden intussen opgevangen, zowel in Kuala Lumpur als in Peking. Ze klagen over een gebrek aan informatie. Bijna iedereen gaat ervan uit dat de Boeing is verongelukt, een enkeling heeft nog hoop. Malasyia Airlines liet de onvermijdelijke conclusie vannacht ook doorklinken in een verklaring. Daarin staat dat voor het ergste moet worden gevreesd.

Aan boord van de Boeing 777 waren 239 mensen, voor het merendeel Chinezen. Er staat ook een Nederlandse vrouw op de passagierslijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl