sc Heerenveen laat PEC kansloos

sc Heerenveen, de nummer zes van de eredivisie, heeft zijn zevende thuiszege van het seizoen geboekt. Een matig PEC Zwolle werd verdiend met 3-0 verslagen.

Pas na een half uur kwam het duel tot leven. Een minuut nadat Giovanni Hiwat verzuimd had Zwolle na een solo op voorsprong te zetten, zorgde Bilal Basaçikoglu na een knappe actie voor de 1-0. Doelman Kevin Begois, die de zieke Diederik Boer verving, redde bij een vrije trap van Hakim Ziyech, Fred Benson schoot slordig naast na een fraai hakballetje van Mustafa Saymak en Rajiv van la Parra miste bij de tweede paal een enorme kans.

Heerenveen begon gedreven aan de tweede helft en dat leidde al snel tot kansen voor Basaçikoglu, Joey van den Berg en Alfred Finnbogason. Zij stuitten alledrie op doelman Begois. Na 68 minuten viel dan toch de verdiende 2-0: Van la Parra verschalkte Begois met een prachtig, gekruld schot in de verre hoek. Negen minuten later maakte Finnbogason er 3-0 van. De IJslander werd diep gestuurd, omspeelde Begois en schoof koelbloedig raak.

Finnbogason op gelijke hoogte met Sibon

Met zijn treffer kwam Finnbogason op 47 eredivisiedoelpunten voor sc Heerenveen. Hij evenaarde daarmee het clubrecord van Gerald Sibon.

Daar waar enkele spelers van sc Heerenveen na afloop de vierde plaats als ambitieus einddoel noemden, hield trainer Marco van Basten zich op de vlakte. "Als de uitvoering goed is en blijft, komen de punten vanzelf", liet de scheidende coach monter weten. "We staan er goed voor en zijn nu al vrijwel zeker van deelname aan de play-offs."

Van Basten was tevreden over de wedstrijd tegen de Zwollenaren. "De eerste helft was nog wat slordig van onze kant, misschien kwam dat ook door het veld. Maar na de rust hebben we goed en gecontroleerd gespeeld en op de juiste momenten mooie goals gemaakt. Dan moet en mag je als trainer wel tevreden zijn."