De Algemene Onderwijsbond is niet blij met het plan van het kabinet om criminele jongeren voor straf naar school te sturen. Volgens de AOb zijn scholen en docenten niet uitgerust voor de taak.

AOb-voorzitter Walter Dresscher denkt dat het voorstel tot grote problemen gaat leiden. "Scholen en leraren hebben al problemen genoeg, de klassen zijn heel groot en er is nergens geld voor. Je kunt niet gewoon doorgaan met iedere keer nieuwe taken over de schutting te gooien."

Problemen

Volgens Dresscher leidt de aanwezigheid van de criminele jongeren in de klas tot problemen. "Het zijn geen gewone leerlingen. Ze hebben grote problemen, daar hebben de andere kinderen in de klas last van." De leraren moeten dat in goede banen leiden, maar die zijn daar niet voor opgeleid.

De Onderwijsbond vindt scholing voor de veroordeelde jongeren op zich een goed idee. "Er zijn scholen die wel gespecialiseerd zijn, en mensen die dat kunnen, maar niet in gewone scholen."

Wetsvoorstel

De ministerraad stemde gisteren in met het wetsvoorstel dat voorziet in de invoering van de tbo, terbeschikkingstelling aan het onderwijs.

Het is de bedoeling dat veroordeelde jongeren gedwongen worden om weer naar school te gaan en hun opleiding af te ronden. Door hun opleiding af te maken, hebben ze volgens het kabinet meer kans op werk. Ook kan het voorkomen dat ze opnieuw in de fout gaan.

STER reclame