Nederlandse gegevens zijn mogelijk gebruikt voor het uitvoeren van drone-aanvallen op doelen in Somalië. Dat blijkt volgens NRC Handelsblad uit documenten van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft het telefoonverkeer van miljoenen Somaliërs onderschept en die informatie gedeeld met de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA.

Uit de documenten van Snowden zou blijken dat de Amerikanen geen toegang hebben tot het lokale telefoonnetwerk in Somalië. De MIVD kan volgens de NSA wel bij die gegevens komen, schrijft de krant.

Burgers

De informatie van de MIVD kan volgens NRC Handelsblad gebruikt zijn bij de drone-aanvallen in Somalië. Het Amerikaanse leger voert daar aanvallen uit op leden van de terreurbeweging al-Shabaab. De drone-aanvallen zijn omstreden, want bij de acties komen ook geregeld onschuldige burgers om.

Defensie zegt dat het niet uitgesloten kan worden dat Nederlandse informatie wordt gebruikt bij de aanvallen, maar als dat al gebeurt dat in zeer beperkte mate zal zijn.

STER reclame