Waldemar Torenstra en Eelco Bosch van Rosenthal zijn voor de NOS in de 200-jarige geschiedenis van ons koninkrijk gedoken. Het resultaat van hun zoektocht is binnenkort te zien in de vijfdelige tv-reeks Het Koninkrijk.

De acteur en de oud-Amerika-correspondent gingen op zoek naar opmerkelijke verhalen om de geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden te vertellen.

Nazaat

Zo kruipt Waldemar Torenstra, een nazaat van Willem van Oranje, in de huid van de eerste Oranje-koning, Willem I. In de eerste aflevering landt Torenstra op het strand van Scheveningen. Voor een andere aflevering trekt Torenstra een uniform aan om de slag bij Waterloo na te spelen.

Even vaak gaat hij gewoon in spijkerbroek op pad naar belangrijke plekken om zich in het bijzijn van historici te verplaatsen in de geschiedenis: "Ik probeer me dan in die historische decors voor te stellen wat er is gebeurd".

Vragen

Als journalist blaast Eelco Bosch van Rosenthal het stof van de geschiedenisboeken en gaat hij op zoek naar de vragen die de geschiedenis oproept.

Hoe gebruikte Willem zijn macht, hoe verging het de tegenstanders van de Oranjes, kan je de originele grondwet gemakkelijk inkijken en wat kan Willem-Alexander leren van zijn voorouders? In de reeks hoort hij de antwoorden, uit de monden van burgers, historici en premier Rutte.

Muziek

De muziek bij de reeks werd gecomponeerd door popmuzikant Tim Knol. "Toen we gevraagd werden, was een droom die uitkwam. Het was enorm kicken om te doen."

Knol kreeg de opdracht om achttien stukjes muziek te schrijven, waaronder een titelsong: "Eigenlijk hadden we eerst een andere titelsong, veel klassieker. Maar we hadden ook een popliedje achter de hand. En Arjan Nieuwenhuizen, de regisseur van de reeks zei: 'Het moet het popliedje worden, want dat past heel erg bij wat we aan het doen zijn.'"

Het resultaat is vanaf 28 maart elke vrijdagavond rond 21.00 uur te zien op Nederland 2.

STER reclame