NOS NieuwsAangepast

Actievoerders blokkeren snelwegen

Acties van demonstranten tegen het kabinetsbeleid hebben vanmiddag op verschillende plaatsen in Nederland tot files geleid. De demonstranten hielden langzaamaanacties en blokkades.

Het platform Landelijke Demonstratie 2013 had vandaag uitgeroepen tot landelijke actiedag. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen gehoor hebben gegeven aan de oproep. De VerkeersInformatieDienst houdt een liveblog bij met alle files.

Volgens de politie ontstonden er her en der files door de acties, maar zijn er geen grote problemen ontstaan.

De ANWB zegt dat de protestacties 12 files veroorzaakten met een totale lengte van 51 kilometer. Het hoogtepunt was om 16.00 uur. De langste file stond op de A15 tussen Rotterdam en Gorinchem. In beide richtingen stond zo'n 10 kilometer file. Op een paar plekken zijn nog vertragingen, maar volgens de ANWB lossen de meeste files nu op.

Weinig effect

Volgens NOS-verslaggever Michael de Smit was de animo voor de protestacties in de regio Rotterdam gering en hadden ze weinig effect.

Op de A16 van Barendrecht naar Rotterdam hielden een paar auto's een langzaamaanactie onder begeleiding van de politie. Bij de Botlektunnel reden ongeveer vijftien auto's traag. Dat leidde tot kleine vertragingen voor het verkeer.

Signaal

In de provincie Groningen sloten actievoerders de A7 bij de Duitse grens in beide richtingen af met enkele tientallen auto's en vrachtauto's. Na ruim een half uur gaven de actievoerders de weg weer vrij en reden ze langzaam terug richting Groningen. Er waren ook langzaamaanacties bij het knooppunt Julianaplein in Groningen en in Delfzijl.

De Groningse actievoerders wilden volgens NOS-verslaggever Rienk Kamer vooral een signaal afgeven richting Den Haag. "De mensen die ik hier spreek, zijn hard getroffen door de crisis. Ze beginnen over werkloosheid, de bezuinigingen, de pomphouders in de grensstreek en het Groningse gas."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl