Vrouwen van 25 tot 30 jaar verdienden in 2012 iets meer dan mannen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vrouwen van die leeftijd zijn vaker iets hoger opgeleid dan mannen van dezelfde leeftijd.

Vrouwen die ouder zijn dan 30 verdienen minder dan mannen. Vrouwen tussen de 50 en 55 jaar krijgen een kwart minder betaald. Zij hebben hun carrière vaker onderbroken of zijn minder gaan werken na de komst van kinderen.

Inhaalslag

Het verschil in inkomen tussen mannen en vrouwen wordt steeds kleiner. Vrouwen zijn bezig met een inhaalslag. In 2008 was het verschil in inkomen gemiddeld nog 20 procent, in 2012 lag het op 18 procent.

De laatste twee jaar verdienen vrouwen tussen de 25 en 30 meer dan mannen van die leeftijd. Het verschil is nu 1 procent.

Hogere functies

In de financiële dienstverlening zijn de verschillen in loon tussen mannen en vrouwen het grootst. Mannen verdienen daar 30 procent meer. Hogere functies worden er vaak door mannen bezet, terwijl veel vrouwen werk doen dat minder geld oplevert.

In de bouw en de zorg zijn de inkomensverschillen het kleinst, al is het nog steeds tussen de 15 en 18 procent.

Opsteker

Minister Bussemaker van Emancipatie vindt het nieuws dat jonge vrouwen meer verdienen dan mannen een opsteker en een doorbraak. Ze wijst erop dat het morgen Internationale Vrouwendag is. "We hebben meer vrouwen in het hoger onderwijs; die studeren in het algemeen sneller en vaak ook met betere resultaten, dat vertaalt zich nu in het salaris en dat is een goede ontwikkeling."

Ze is bang dat vrouwen die ouder zijn minder betaald zullen blijven krijgen. Volgens haar onderhandelen mannen beter dan vrouwen over hun salaris. Ze roept vrouwen die onderbetaald krijgen op daartegen in actie te komen.

STER reclame