President Obama heeft opnieuw met president Poetin gebeld over de situatie op de Krim. De leiders van de Verenigde Staten en Rusland spraken een uur met elkaar, zo heeft het Witte Huis gezegd. Afgelopen zaterdag belden de twee ook met elkaar, toen zelfs anderhalf uur.

Obama heeft er bij Poetin op aangedrongen akkoord te gaan met een diplomatieke oplossing voor de crisis. Hij noemde de Russische militaire actie op de Krim een schending van de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit.

In een reactie zei Poetin dat de twee landen nog altijd van mening verschillen over de situatie in Oekraïne. Rusland voelt zich verplicht om gehoor geven aan het verzoek om hulp uit de Oekraïne in het verzet tegen de onwettige regering in Kiev, aldus Poetin. Hij zegt zich te houden aan internationale rechtsregels.

Diplomatieke uitweg

Obama legde Poetin een diplomatieke uitweg uit de crisis voor. In dat scenario trekt Rusland zijn troepen terug naar zijn militaire bases op de Krim en begint het rechtstreekse besprekingen met de nieuwe Oekraïense regering. Om de rechten van etnische Russen te waarborgen zouden er internationale waarnemers gestationeerd moeten worden op de Krim.

Obama heeft ook met de Japanse premier Abe gebeld over de crisis op de Krim. De twee leiders waren het erover eens dat de Russische interventie op de Krim een bedreiging vormt voor de vrede en veiligheid in de wereld.

STER reclame