NOS NieuwsAangepast

Obama: referendum Krim illegaal

De Amerikaanse president Obama zegt dat het referendum over de toekomst van de Krim in strijd is met de Oekraïense grondwet en ook met het internationaal recht. "Aan elke discussie over de toekomst van Oekraïne moet de Oekraïense regering deelnemen", zei Obama. "In 2014 kun je bij het tekenen van nieuwe grenzen democratisch gekozen leiders niet passeren", zei hij.

Obama reageerde daarmee op het besluit van de regering van de Krim om het referendum over de aansluiting bij Rusland te vervroegen. Dat referendum, waar alleen bewoners van de Krim aan kunnen meedoen, wordt over tien dagen al gehouden en niet op 25 mei of 30 maart, zoals eerder was gezegd.

Uitweg

Obama zei dat er een uitweg uit de crisis is, die recht doet aan de belangen van de Russische Federatie en het Oekraïense volk.

Internationale waarnemers zouden over de rechten van alle burgers kunnen waken, ook die van etnische Russen, zei Obama. De regeringen van Oekraïne en Rusland zouden onder toezicht van de internationale gemeenschap een oplossing voor hun geschil kunnen zoeken en Rusland zou zijn militaire bases op de Krim kunnen behouden.

"Dat is het pad van deëscalatie dat gevolgd zou moeten worden, zei Obama. Als Rusland het internationaal recht blijft schenden, moeten de VS en de EU zich hard blijven opstellen, zei hij. Hij doelde daarmee op de sancties die hij eerder vandaag aankondigde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl