NOS NieuwsAangepast

"Risico etnisch geweld op de Krim"

Correspondent David Jan Godfroid zei het gisteren al, van buitenlandse inmenging moeten ze op de Krim niet veel hebben. Dat merkten waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gisteren en vandaag ook. De Nederlandse OVSE-waarnemer Bob Deen werd gisteren met zijn collega's omsingeld en is inmiddels terug in Nederland. Hij vertelde in het NOS Radio 1 Journaal over de gebeurtenissen.

Heeft u iets gehoord over het nieuws dat er opnieuw een team zou zijn tegengehouden bij de grens van de Krim?

"Ik begrijp van mijn collega's dat er inderdaad een team is tegengehouden, terwijl ze op weg waren naar de Krim. Ze zijn meteen omgekeerd."

Is er nu geen enkel lid meer van de OVSE aanwezig op de Krim?

"Voor zover ik weet niet."

U heeft zelf ook iets van die woede gemerkt. Wat is er met u gebeurd?

"Er zijn drie verschillende incidenten geweest. Een collega van ons, de vertegenwoordiger van de vrijheid van de media, werd gisteren geïntimideerd terwijl ze een persconferentie organiseerde. Ze is in een auto gestopt en meteen naar het vliegveld vertrokken.

Kort daarna was er het incident met VN-gezant Robert Serry. Die is behoorlijk onder druk gezet en moest ook naar het vliegveld.

Bij ons verscheen een menigte bij de poorten van het hotel. Dat ging om een menigte van ongeveer 40 tot 100 mensen. Die riepen slogans tegen de OVSE. Dat maakt het moeilijk voor ons om ons werk te doen."

Heeft u het als bedreigend ervaren?

"Wij hadden goede beveiligers. Mensen zijn het hotel niet binnengekomen. We hebben er lijflijk dus niets van ondervonden."

Het gevoel dat ze u en ook de VN niet moeten, wordt dat breed gedragen op de Krim?

"We hebben geen bewijzen dat dit georganiseerd is. Meestal weten mensen niet eens wie we zijn en wat we doen. Dus het was voor ons verbazend dat er zo snel een groep mensen op de been was die begon te demonstreren."

U had het idee dat het georganiseerd was?

"Nou ja, het is verrassend dat op dezelfde dag drie verschillende delegaties belaagd worden door de menigte."

Gaat u nog terug?

"Ik denk dat het belangrijk is dat er waarnemers ter plekke zijn. Het risico dat de situatie op de Krim uit de hand loopt, is groot. Ik wil daarbij de aandacht vestigen op de positie van de Krim-Tataren, die de kant van de regering in Kiev hebben gekozen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl