NOS NieuwsAangepast

Scherper toezicht op 14 corporaties

Veertien woningcorporaties staan onder verscherpt toezicht van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV). In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Blok voor Wonen dat dit stand van zaken per 1 januari van dit jaar is. Tien van de corporaties stonden ook vorig jaar al onder verscherpt toezicht.

Corporaties kunnen om verschillende redenen scherper gevolgd worden. Bijvoorbeeld omdat de financiële toekomst van de corporatie te ongewis is, er twijfels zijn over integriteit van het bestuur of omdat de informatie die gegeven wordt aan het Centraal Fonds Volkshuisvesting steeds van onvoldoende kwaliteit zijn.

Bij verscherpt toezicht moeten corporaties een herstelplan maken en uitvoeren.

Welke corporaties?

Vier corporaties zijn nieuw op de lijst. Het gaat om Bouwvereniging Onze Woning en Humanitas in Rotterdam, Woonstichting De Kempen in Bladel en Mitros in Utrecht.

De andere corporaties zijn Stadgenoot en Woonstichting De Key in Amsterdam, Stichting Woningbouw Slochteren, Stichting Wooninvest in Leidschendam - Voorburg, Woonstichting ' t Heem in Tilburg, Laurentius in Breda, Algemene Woningbouwvereniging Monnickendam, Goed Wonen Lage Zwaluwe, Wooninvesteringsfonds in Zeist en Stichting Zaandams Volkshuisvesting.

Die laatste corporatie staat al sinds eind 2007 onder verscherpt toezicht.

Vermogenssituatie

Uit de brief blijkt verder dat dertig corporaties minder vermogen hebben dan het CFV wenselijk vindt. Bij drie corporaties, Stichting Vestia Groep, Woningstichting Geertruidenberg en Veron in Zevenbergen is de financiële situatie zo slecht, dat andere woningcorporaties noodsteun verlenen om hen overeind te houden. Ook huurders betalen mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl