Economie blijkt ineens veel groter

time icon Aangepast

De Nederlandse economie was in 2010 bijna 45 miljard euro groter dan gedacht. Daardoor was ook de staatsschuld fors lager, net als het begrotingstekort. Dat zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), na toepassing van een nieuwe rekenmethode.

Die methode is verplicht en wordt ook door andere Europese lidstaten gebruikt. Daarnaast heeft het CBS inmiddels de beschikking over nieuwere, betere bronnen.

Het bruto binnenlands product (bbp) is met 7,6 procent naar boven bijgesteld. De staatsschuld was geen 63,4 procent, maar 'slechts' 59,0 procent. Het tekort kwam ook lager uit: geen 5,1 maar 5,0 procent.

Drugshandel

In de nieuwe berekeningen zijn uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling en een aantal militaire uitgaven tot investeringen gerekend. Ook inkomsten uit illegale activiteiten als drugshandel en gokken worden nu meegeteld.

Volgens de ministers Dijsselbloem en Kamp geven de nieuwe cijfers vooral een beter beeld van de omvang van de economie, maar is het niet zo dat Nederlanders ineens een stuk rijker zijn geworden.

STER Reclame