NOS NieuwsAangepast

Meldingen geldstroom Oekraïne-NL

Oekraïense oligarchen hebben de afgelopen weken geprobeerd om vermogen weg te sluizen dat in Nederland stond. Dat deden ze om te voorkomen dat er beslag op zou worden gelegd. Minister Dijsselbloem van Financiën vertelde tijdens een debat met de Tweede Kamer dat er verschillende meldingen over zijn binnengekomen bij de opsporingsdiensten. Hij wilde niet zeggen hoeveel meldingen precies en wat de diensten er mee deden.

Volgens Dijsselbloem kunnen verdachte transacties zoals betalingen en overboekingen, worden stilgelegd als er een vermoeden bestaat dat er iets mis mee is. In Nederland zijn financiële instellingen verplicht verdachte transacties te melden bij de FIU, de Financial Intelligence Unit.

Bevriezen

De Europese Unie heeft de tegoeden bevroren van achttien Oekraïners die staatsfondsen zouden hebben verduisterd. Met het bevriezen van de tegoeden hoopt Europa te bereiken dat het verduisterde geld boven water komt.

Zwitserland en Oostenrijk legden vorige week al op verzoek van Kiev een zwarte lijst aan van verdachte Oekraïners.

Nederland

Dijsselbloem zei in de Kamer dat Nederland eerder geen apart verzoek tot het bevriezen van tegoeden heeft gekregen. Hij vindt het belangrijk dat er nu Europese maatregelen zijn genomen waar Nederland aan meedoet. "We staan klaar, we hebben alle stappen genomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl