WHO: veel minder suiker eten
Wereldwijd zouden mensen veel minder suiker moeten eten dan ze nu doen. De Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, heeft de norm voor de hoeveelheid suiker die verantwoord wordt geacht gehalveerd. In de nieuwe richtlijn stelt de WHO dat een volwassene niet meer suiker moet gebruiken dan zo'n 25 gram per dag, dat is ruim 5,5 suikerklontje.
Mensen die meer suiker gebruiken, lopen risico op overgewicht en tandbederf. De nieuwe richtlijn relateert de hoeveelheid suiker aan de dagelijkse hoeveelheid calorieën: niet meer dan 5 procent van de totale calorieën-inname zou moeten bestaan uit suikers.
Daaronder vallen de suikers die zijn toegevoegd aan voedsel maar ook de suikers die van nature voorkomen in vruchtensappen. Die in vers fruit vallen er niet onder.
Verslavend
Het gebruik van suikers ligt in de westerse wereld vele malen hoger dan het adviesgebruik. Om zich aan de nieuwe norm aan te passen, zouden volwassenen in het westen hun suikergebruik met tweederde omlaag moeten brengen.
Deze week waarschuwde in Groot-Brittannië Dame Sally Davies, de belangrijkste medisch adviseur van de Britse regering, nog tegen overmatig suikergebruik. Zij zei dat suiker mogelijk verslavend is en dat de regering zou moeten overwegen om een suikertaks in te voeren.
LHV: vaccineren van huisartsen start toch nog deze week
Over het moment waarop huisartsen gevaccineerd zouden worden is de afgelopen weken veel discussie ontstaan. Door de opkomst van de Britse variant van het coronavirus worden ze sneller dan verwacht gevaccineerd.
Nog ziek na eerste golf: 'Fragiele balans tussen herstellen en terugval voorkomen'
Naar schatting 10.000 tot 16.000 mensen hebben sinds de eerste coronagolf nog last van hun waarschijnlijke of vastgestelde coronabesmetting.
Rutte doelwit in debat over toeslagenaffaire
Vanmiddag praat de Tweede Kamer over de kwestie, die vorige week tot het aftreden van het kabinet leidde.