NOS NieuwsAangepast

Maatregelen EU tegen Oekraïners

De Europese Unie heeft de tegoeden bevroren van achttien Oekraïners die staatsfondsen zouden hebben verduisterd. De ministers van Buitenlandse Zaken van de unie hebben vanmiddag in Brussel toestemming gegeven voor de publicatie van de lijst.

De sancties, die voorlopig een jaar duren, zijn met onmiddellijke werking ingegaan. Met het bevriezen van de tegoeden hoopt Europa te bereiken dat het verduisterde geld boven water komt. Zwitserland en Oostenrijk legden vorige week al een zwarte lijst aan van verdachte Oekraïners.

Volgens de Oekraïense premier Jatsenjoek hebben functionarissen van de vorige regering tientallen miljarden euro's weggesluisd uit het land. Hij verzocht de EU vervolgens om hulp.

Waarnemers

De Amerikaanse, Britse en Oekraïense ministers van Buitenlandse Zaken hebben met elkaar gesproken in Parijs. Zij kwamen overeen dat er internationale waarnemers naar de Krim en het oosten van Oekraïne worden gestuurd. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren.

De Amerikaanse en Britse ministers zijn daarna in overleg gegaan met de Russische, Franse en Duitse ministers van Buitenlandse Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl