NOS NieuwsAangepast

"Demmink niet in Rolodex"

Een van de twee teamleiders van het zogeheten Rolodex-onderzoek zegt zich niet te herinneren dat in het onderzoek de naam van Joris Demmink is gevallen. Het gaat om teamleider Jaap Hoek, die vanmiddag bij de rechter-commissaris in Utrecht moest verschijnen.

Vanochtend verklaarde oud-rechercheur Leendert de Koter van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) dat de Rijksrecherche de namen van Demmink en drie hoofdofficieren van justitie aan de onderzoekers had gegeven.

Oud-hoofdinspecteur Jaap Hoek was eind jaren negentig chef van de afdeling Jeugd en Zeden van de politie Amsterdam. Samen met iemand van de Rijksrecherche leidde hij het onderzoek naar seksueel misbruik door hooggeplaatsten. Aanleiding voor het onderzoek was een agenda van twee broertjes die als schandknaap werkten, zegt Hoek.

Diepste geheim

De Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) van de politie kreeg de agenda in handen in het onderzoek naar de hoogleraar Van R., die seksfeestjes met minderjarigen zou organiseren in zijn appartement. In de agenda ontdekte de politie twee telefoonnummers van topambtenaren van Justitie. Het waren geheime piketnummers. Van wie de nummers waren, wist Hoek niet.

Het Rolodex-onderzoek werd in het diepste geheim gedaan. Rechercheurs die bij het onderzoek betrokken waren, mochten er met niemand over praten, zelfs niet met hun collega's.

Niet herinneren

Het onderzoek richtte zich volgens Hoek op vier personen. Een van hen was hoogleraar Van R. De andere namen kan de oud-hoofdinspecteur zich niet herinneren, maar oud-topambtenaar Joris Demmink zat daar volgens hem niet bij. "Ik kan me niet herinneren dat de naam van Demmink is genoemd", zei Hoek.

Op een gegeven moment gaf Teeven volgens Hoek opdracht om huiszoekingen te doen. "Ik denk dat Teeven een instructie heeft gehad van de toenmalige minister van Justitie, dat moet Hirsch Ballin of Donner zijn geweest", stelt Hoek. "Dat zou hebben kunnen samenhangen met de bevordering van een hoge ambtenaar die betrokken was in ons onderzoek. Ik weet niet wie dat was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl