"Mooie gelegenheid om te testen"

time icon Aangepast

Louis van Gaal weigerde dinsdagavond vlak voor de laatste training voor de vriendschappelijke interland van woensdag tegen Frankrijk heel lang stil te staan bij de problemen in zijn selectie. Het meespelen van de zieke Robin van Persie en licht geblesseerde Arjen Robben is onzeker en de grieperige Rafael van der Vaart en doelman Michel Vorm komen zeker niet in actie.

Nu Rafael van der Vaart is afgehaakt en Arjen Robben en Robin van Persie onzeker zijn, heeft bondscoach Louis van Gaal de ruimte om nieuwe spelers te testen. "Een prachtige gelegenheid. Een fantastische wedstrijd. Tegen een goeie tegenstander. In een geweldige sfeer. In een uitverkocht stadion. Waarom het Franse publiek zo massaal komt? Ik denk voor ons..."

Van Gaal: geen virus

Beide sterspelers, Robben en Van Persie, waren normaal gesproken aan de oefeninterland begonnen. "Zij zijn mijn aanvoerders en spelen dus altijd", stelde Van Gaal. "Ze zullen ook op het WK spelen. Ik weet wat ik aan ze heb. Het geeft mij weer de gelegenheid om andere spelers aan de werk te zien", bleef de bondscoach optimistisch. Van Gaal ontkende tegen iedereen die het wilde horen dat er een virus rondwaart in de selectie van Oranje.

"De zieke spelers kampen allemaal met andere klachten. Dat heeft de clubarts mij verteld. Of het nog kan dat andere spelers ziek worden? Ja, dat is in theorie mogelijk. Maar daar kan ik weinig mee nu. Dat is speculeren."

Van Gaal was al van plan om te experimenteren tegen de sterke Fransen. Op basis van zijn bevindingen tijdens de oefeninterland in het met 80.000 toeschouwers uitverkochte Stade de France kan hij verder selecteren. Op 13 mei moet de Amsterdammer een lijst van 30 spelers inleveren bij de FIFA.

Uiteindelijk vertrekt hij op 5 juni met 23 internationals naar Rio de Janeiro, de verblijfplaats van Oranje op het WK. De bondscoach geeft daarom Gregory van der Wiel in zijn woonplaats een kans als rechtsback. Jordy Clasie mag het als verdedigende middenvelder laten zien en Jean-Paul Boëtius start op de linkerflank. Op basis van de laatste training vormen Joël Veltman en Karim Rekik een koppel centraal in de defensie.

Huntelaar vervangt Van Persie

Als Van Persie zich woensdag nog steeds niet lekker voelt, dan lijkt Klaas-Jan Huntelaar zijn logische vervanger. Memphis Depay of Quincy Promes zijn de buitenspelers die op de positie van Robben kunnen acteren. De aanvoerder van Bayern München trainde dinsdagavond overigens gewoon mee met Oranje. Van Persie lag tijdens de oefensessie ziek op bed in het spelershotel. Van Gaal is onder de indruk van Frankrijk.

"Kijk naar de namen en je weet genoeg", zei hij. Van een speler als Pogba zijn er niet veel. Het zegt ook wel iets dat er 80.000 mensen komen kijken. Over wie dat iets zegt? Over Nederland natuurlijk."

STER Reclame