NOS NieuwsAangepast

Delfly snuffelt, vliegt, scoort in Delft

Door verslaggever Roel Pauw

Een kleine vliegende robot blijft hangen boven een stel koffers in de bagagehal van Schiphol. Het heeft iets geroken. Drugs of explosieven. Misschien contant geld. Een rijdende robot gaat erop af en drukt zijn 'neus' tegen een zwarte weekendtas. Bingo. "Als je zou willen, dan zou je hem ook nog kunnen laten blaffen", zegt Chris Verhoeven van het Robotics Institute van de TU Delft.

Samenwerking tussen robots kan allerlei praktische toepassingen krijgen. Vandaag opent een nieuwe proefopstelling om deze technieken verder te onderzoeken en te verfijnen.

In een soort voetbalkooi van 10 bij 10 meter kan de vakgroep zich uitleven met verschillende soorten elektronische insecten. "Het is de bedoeling dat deze robots zo goed met elkaar leren communiceren, dat wij 's avonds het licht kunnen uitdoen en dat dit ecosysteem gewoon blijft doordraaien", zegt onderzoeker Guido de Croon.

Zoek de bal

Vandaag wordt de Cyber Zoo, zoals ze hem noemen, officieel geopend. Om te laten zien hoe de samenwerking tussen verschillende robots nu al werkt, is er een soort woestijnlandschap geschapen van zand, grind en namaakrotsen.

Ergens ligt een rode rubberen bal verscholen. De robots moeten die bal niet alleen lokaliseren, maar ze moeten er ook op af.

Libelle en schoenendoos

Eerst gaat de Delfly de lucht in. Een libelle van ijzerdraad en piepschuim. Met een motortje en wat elektronica, waaronder een sensor die kleuren kan zien. De bal is dus al gauw gevonden.

Het robotje van 20 gram is alleen veel te licht om iets met de bal te kunnen uitrichten en daarom wordt een Zebro op pad gestuurd. Dat is een platte schoenendoos op zes poten, die moeiteloos door het ruwe terrein heen ploegt.

Op aanwijzingen van de Delfly loopt Zebro doelgericht op de bal af en geeft er een schop tegenaan. De gelijkenis met een voetbalkooi wordt nog treffender.

Samenleven met mensen

Als de robotjes zich 24/7 kunnen handhaven, zonder menselijke bemoeienis, dan mogen ze naar buiten. Om te beginnen de universiteitscampus op, maar op den duur ook verder van huis.

"De vliegende robots die we in gedachten hebben zijn zo klein en licht dat ze geen schade kunnen aanrichten", zegt De Croon. "Ze kunnen dus zonder problemen samenleven met mensen."

Veiliger

Waar ze dan precies mee bezig zijn, dat weet je vaak niet eens. Misschien is het wel de nieuwe rookmelder die helemaal autonoom aan het plafond gaat hangen of is het een robotje dat kijkt of de appels in de tuin al rijp zijn. Misschien is het wel een eskader Delfly's dat een militair terrein beveiligt.

Hoe dan ook: het is een early warning system. De wereld wordt er een stukje veiliger door, is de stellige overtuiging van Verhoeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl