NOS NieuwsAangepast

Kritiek microbiologen op inspectie

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Zes vooraanstaande microbiologen uiten in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde kritiek op de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens de zes toetst de inspectie het voorkomen van infecties in ziekenhuizen verkeerd. De microbiologen zijn bang de IGZ een averechts effect bereikt.

Op 19 december 2013 publiceerde de IGZ twee rapporten over infectiepreventie in respectievelijk ziekenhuizen en verpleeghuizen. De inspectie oordeelde hard: "Ziekenhuizen zijn niet goed voorbereid op de toename van BRMO (bijzonder resistente micro-organismen). De richtlijnen worden onvoldoende nageleefd." In verpleeghuizen liet de situatie volgens de IGZ nog meer te wensen over.

Handen wassen

Artsen en verplegend personeel schenden volgens de inspectie vaak de basisregels. Zo dragen ze bijvoorbeeld horloges en sieraden als ze werken.

Volgens de IGZ gaat het met de persoonlijke hygiëne van medewerkers en patiënten niet goed. Artsen en verpleegkundigen wassen hun handen veel te weinig en ook de schoonmaak laat te wensen over.

Niet de resultaten

De microbiologen schrijven dat de IGZ niet heeft onderzocht hoe groot de kans is dat een patiënt in een Nederlands ziekenhuis een infectie oploopt en of die kans de laatste jaren is toegenomen. De IGZ heeft alleen gekeken of de regels goed worden nageleefd. Niet naar wat het resultaat van alle inspanningen is.

Nergens ter wereld komen zo weinig ernstige ziekenhuisinfecties voor als in Nederlandse en Scandinavische ziekenhuizen, aldus de microbiologen in hun commentaar. De auteurs vrezen dat ziekenhuizen veel geld gaan uitgeven om te voldoen aan formele eisen waarvan het nut niet altijd vaststaat.

Nieuwe criteria

De microbiologen roepen daarom de inspectie op om samen met de beroepsgroepen criteria op te stellen die relevant zijn voor de patiëntveiligheid. Aan de hand daarvan zou de kwaliteit van de infectiepreventie in de ziekenhuizen moeten worden gemeten.

De IGZ zegt in een reactie dat er over de uitvoering van het onderzoek al overleg is geweest met de beroepsgroepen. Ook zullen ze bij de evaluatie betrokken worden om het vervolgonderzoek nog effectiever te maken.

Volgens de IGZ is het feit dat er zo weinig ernstige ziekenhuisinfecties in Nederland voorkomen juist te danken aan het toezicht van de IGZ op de infectiepreventie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl