NOS NieuwsAangepast

Getuige praat in zaak-Demmink

In de rechtbank in Utrecht is de eerste getuige gehoord in de zaak-Demmink. Getuige Bart verklaarde onder ede dat hij eind jaren tachtig seks had met de voormalige topambtenaar. De destijds 15-jarige jongen werkte als prostitué en zou Demmink als klant hebben gehad.

Bart stelt dat Demmink 250 gulden betaalde voor zijn diensten. Hij zou de topambtenaar twee keer hebben ontmoet. De achternaam Demmink viel toen niet. "Hij stelde zich voor als Joris." Jaren later zou Bart pas hebben ontdekt dat het om Joris Demmink ging.

In zijn verklaring vertelde Bart hoe het eraan toeging in de seksindustrie in de jaren tachtig in Amsterdam. Er werkten meer jongens zoals hij bij verschillende bordelen. De klanten zouden vaak hooggeplaatste pedoseksuelen zijn geweest.

Aangifte

De advocaat van Demmink stelde vanmiddag in de rechtbank dat getuige Bart in een eerdere verklaring heeft gezegd dat hij Demmink vaker dan twee keer heeft ontmoet. Hij zou aangifte hebben gedaan tegen Demmink en een hoogleraar die hem zouden hebben misbruikt in een appartement.

Bart wilde daar vandaag niets over zeggen.

Meer getuigen

De civiele procedure is aangespannen door de stichting De Roestige Spijker. Die stichting wil met getuigenverhoren bewijs verzamelen dat de voormalige hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie seks heeft gehad met minderjarigen. De komende weken doen verschillende getuigen hun verhaal voor de rechter-commissaris.

Het proces staat los van het strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie naar Joris Demmink.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl