Theo Janssen beëindigt carrière

time icon Aangepast

Theo Janssen stopt per direct met profvoetbal. De 32-jarige Arnhemmer, die bij Vitesse nog een contract tot eind volgend seizoen had, scheurde in oktober vorig jaar een kruisband in zijn knie, waarna hij ook nog een meniscusblessure opliep.

Janssen speelde zijn laatste wedstrijd op 6 oktober, thuis tegen Feyenoord (1-2). De Arnhemmer gaat bij Vitesse verder als scout en specialistentrainer.

Gevochten voor laatste kans

"Ik heb gevochten voor mijn laatste kans'', zegt Janssen. "Na de kruisbandblessure wilde ik absoluut terug komen en nog een aantal wedstrijden spelen. Door een nieuwe blessure ging dat niet. Hierdoor ben ik na gaan denken over mijn toekomst. Al snel kwam ik tot de conclusie dat die niet meer op het voetbalveld ligt."

Hij zegt uit te kijken naar zijn nieuwe baan: "Mijn hart ligt bij voetbal en Vitesse. Die twee dingen kan ik in deze nieuwe functie mooi combineren. Ik denk dat ik aardig oog heb voor talent. Het lijkt me een uitdaging om talentvolle spelers voor Vitesse te ontdekken. Spelers die de academie en de A-selectie versterken."

Twee landstitels

De loopbaan van Janssen telde drie periodes bij de club uit zijn geboorteplaats. Ook kwam de middenvelder uit voor het Belgische KRC Genk (huur), FC Twente en Ajax.

Met zowel Twente (2010) als Ajax (2012) werd hij landskampioen. Janssen droeg vijf keer het shirt van het Nederlands elftal.

Janssen gold als een van de meest markante voetballers op de Nederlandse velden. De Arnhemmer, die met zijn linkervoet altijd gevaarlijk was bij vrije trappen en afstandsschoten, maakte er geen geheim van dat hij graag een sigaretje en een biertje lust. Hij was bovendien altijd bijzonder uitgesproken, waardoor Janssen nog wel eens botste met trainers en teamgenoten.

STER Reclame