Schippers: sterftecijfers openbaar

tijd van publicatie Aangepast

Minister Schippers vindt dat ziekenhuizen niet kunnen weigeren de sterftecijfers openbaar te maken. Sinds 1 maart moeten de ziekenhuizen de cijfers publiceren, maar 14 hebben dat niet gedaan. Ze willen de cijfers niet bekendmaken, bijvoorbeeld omdat die geen goed beeld zouden geven van de kwaliteit van de zorg.

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de weigering. Tijdens het vragenuur benadrukte Schippers dat de manier waarop de sterftecijfers moeten worden gepubliceerd door de ziekenhuizen zelf is ontwikkeld volgens een internationale standaard. "Natuurlijk is het voor ziekenhuizen mogelijk om een toelichting te geven als hun cijfers bijvoorbeeld hoog zijn."

NZa

Volgens Schippers heeft de Nederlandse Zorgautoriteit NZa allerlei mogelijkheden om tegen de weigerende ziekenhuizen op te treden. Die maatregelen lopen uiteen van een waarschuwing tot een steeds verder oplopende boete. De minister zei dat ze niet zelf over de stappen tegen de ziekenhuizen gaat, maar dat dat een zaak is van toezichthouder NZa.

STER reclame