NOS NieuwsAangepast

Essent miljarden minder waard

Door Arjan Noorlander en Marleen de Rooy

RWE, het moederbedrijf van Essent, heeft 2,4 miljard euro afgeschreven op de energiecentrales in Nederland. Op alle Europese activiteiten moest RWE bijna 5 miljard euro afschrijven. De helft van dat verlies is dus gemaakt in Nederland.

Het is voor het eerst in 60 jaar tijd dat de Duitse energiereus rode cijfers schrijft. Dat komt vooral doordat gascentrales de afgelopen jaren niet meer rendabel zijn.

Duits geld

Een van die centrales is de twee jaar oude Claus C centrale in Maasbracht. De bouw van de gascentrale kostte 1 miljard euro en moest de trots van Essent worden. 59 procent van de opgewekte energie wordt omgezet in elektriciteit en dat maakt de centrale een van de milieuvriendelijkste van Europa. Althans, als hij aanstaat. Maar door de hoge gasprijzen is het stil rond de centrale en een paar weken geleden is besloten om de centrale te laten 'mottenballen'. De centrale gaat pas weer aan als dat economisch rendabel is.

De Clauscentrale is zeker geen uitzondering. Nederland staat vol met gascentrales en er staan er steeds meer stil. Ook in Moerdijk moest Essent een centrale uitschakelen. Essent raakt daardoor steeds dieper in de problemen. Vorig jaar moest het moederbedrijf RWE al 800 miljoen euro afschrijven op de centrales, nu komt daar nog eens 2,4 miljard euro bij. Er moet dus al jarenlang heel veel Duits geld bij om het Nederlandse Essent in leven te houden.

Laag pitje

Een andere energiereus, Nuon, heeft in de Eemshaven ook net een nieuwe centrale gebouwd. Deze Magnumcentrale kostte ook ruim een miljard, is nu een jaar klaar en staat voor tweederde stil. Nuon heeft bij de laatste jaarcijfers 621 miljoen euro afgeschreven. Het Zweedse Vattenfall is sinds 2009 eigenaar van Nuon en heeft daar nog weinig plezier aan beleefd. In die paar jaar is het bedrijf bijna 4 miljard euro minder waard geworden.

Het Franse GDF-Suez heeft ook centrales in Nederland en ook hier staan er twee stil, een in Bergum en een in Zwolle. En een heel grote centrale in de Eemshaven staat op een laag pitje. Dus ook GDF zal de bezittingen flink moeten afwaarderen. Vorige week maakte het bedrijf bekend dat er 14,9 miljard euro wordt afgeschreven, al is het onbekend voor welk deel de Nederlandse centrales daarin meewegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl