NOS NieuwsAangepast

Veroordeling voor Alberto Stegeman

Het gerechtshof in Den Haag heeft SBS6-journalist Alberto Stegeman veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 1000 euro.

Stegeman wilde tijdens een undercoveractie in 2008 aantonen dat de beveiligingsmaatregelen op luchthaven Schiphol tekortschieten. Met een vervalste pas kwam hij het terrein op en slaagde hij erin om bij de vliegtuigen te komen, waaronder een regeringstoestel.

Strafbaar feit

Het gerechtshof vindt dat Stegeman geen strafbaar feit had hoeven plegen om aan te tonen dat de beveiliging van Schiphol niet deugt.

Stegeman werd in eerste instantie veroordeeld tot een boete van 1500 euro, maar werd in hoger beroep vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie was het niet eens met die vrijspraak en stapte naar de Hoge Raad.

Mond snoeren

Die bepaalde vorige jaar dat de zaak moest worden overgedaan omdat er niet goed was onderzocht of het vervalsen van de toegangspas echt nodig was geweest. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag nu wel gedaan.

Alberto Stegeman reageert verbaasd op de uitspraak. Hij vindt het een inperking van de persvrijheid. "Ik laat me niet de mond snoeren door het OM en ga zeker in beroep. Een journalist moet in sommige gevallen de wet kunnen overtreden, zeker als het om een maatschappelijk probleem gaat", aldus Stegeman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl