CPB: tekort onder 3 procent
De Nederlandse economie klimt voorzichtig verder uit het dal, met een groei van 0,75 procent dit jaar en 1,25 procent volgend jaar.
Dat meldt het Centraal Planbureau in het Centraal Economisch Plan (CEP), zijn belangrijkste raming in het voorjaar. De cijfers vormen de basis voor de onderhandelingen in het kabinet komende maanden over de begroting voor volgend jaar.
De cijfers zien er beter uit dan in de raming van december. Het overheidstekort daalt tot onder de 3 procent, de Europese norm. Het tekort bedraagt dit jaar 2,9 procent en daalt in 2015 naar 2,1 procent. De daling, zegt het CPB, was al zichtbaar in de berekeningen van het kabinet en is het resultaat van begrotingsafspraken.
Geen bezuinigingen
Door die gunstige cijfers zijn er geen verdere bezuinigingen nodig. In de vorige raming ging het CPB nog uit van een stijgend begrotingstekort, dat dit jaar zou uitkomen op 3,3 procent. Als gevolg daarvan laaide de discussie op over wel of niet extra bezuinigen.
Maar uit herberekeningen van het CPB blijkt het begrotingstekort in 2013 ook al onder de 3 procent te liggen, op 2,9 procent.
De staatsschuld loopt wel licht op van 74,6 procent van het bbp 74,7 procent van het bbp.
Binnen- en buitenland
De economie wordt gestimuleerd door de aantrekkende wereldhandel en dus meer export en import. De invoer neemt dit jaar toe met 2,25 procent en in 2015 met 4,25 procent.
De binnenlandse economie krijgt een impuls door meer investeringen. Vorig jaar was er nog sprake van een forse krimp van meer dan 7 procent, maar dit jaar wordt er weer een groei verwacht van meer dan 4 procent.
Koopkracht
De consumptie van huishoudens zal dit jaar nog wel licht dalen, maar volgend jaar licht stijgen, verwacht het CPB. De koopkracht van huishoudens verbetert dit jaar met 1,25 procent dankzij lagere zorgverzekerings- en pensioenpremies en een paar kabinetsmaatregelen.
Volgend jaar loopt de koopkrachtstijging wel weer terug naar 0,25 procent. Dat is het gevolg van de zorgverzekeringspremies die dan weer stijgen, de hoge werkloosheid en bescheiden loonstijgingen.
Werkloosheid
De werkloosheid loopt dit jaar nog op tot 650.000 personen. Volgend jaar daalt het aantal werklozen naar 635.000 personen als gevolg van toenemende bedrijvigheid. Het werkloosheidspercentage komt volgens de Europese definitie dan uit op 7 procent. Omgerekend naar de nationale definitie die het CBS hanteert komt dat overeen met ongeveer 8,7 procent.
De inflatie, de prijsstijging, komt zowel dit jaar als volgend jaar uit op 1,5 procent.