NOS NieuwsAangepast

Israël sceptisch over VS-vredesplan

President Obama vindt dat de Israëlische premier Netanyahu "stevige knopen moet doorhakken" om het vredesproces in het Midden-Oosten een nieuwe kans te geven. De twee leiders bleven het tijdens hun ontmoeting op het Witte Huis op alle belangrijke gesprekspunten oneens met elkaar.

"Het is nog altijd mogelijk om tot een Israëlische en een Palestijnse staat te komen die vreedzaam naast elkaar bestaan", zei Obama op een gezamenlijke persconferentie. "Maar daarvoor moeten beide partijen compromissen sluiten."

Scepsis

Premier Netanyahu staat sceptisch tegenover een door de VS gelanceerd vredesplan. Hij zei dat Israël in het verleden heeft geleerd weerstand te bieden tegen kritiek en druk van buitenaf.

Hij zei ook dat de Palestijnen aan zet zijn om het vastgelopen vredesproces weer op gang te brengen.

De Palestijnse president Abbas komt op 17 maart naar het Witte Huis voor overleg.

Iran

Netanyahu reageerde ook terughoudend op de verzekering van Obama dat de VS er alles aan doet om te voorkomen dat Iran kernwapens kan produceren.

Israël heeft weinig vertrouwen in eerdere afspraken van de internationale gemeenschap met Iran over een beperking van het nucleaire programma. Netanyahu dreigde in het verleden geregeld met eenzijdige aanvallen op Iraanse nucleaire faciliteiten.

De vorige Iraanse president Ahmadinejad riep een aantal keer op tot de vernietiging van de Joodse staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl