NOS NieuwsAangepast

Geen sterftecijfer 14 ziekenhuizen

Veertien ziekenhuizen hebben hun sterftecijfers niet op internet gezet. De Nederlandse Zorgautoriteit had 89 ziekenhuizen opgeroepen de cijfers uiterlijk 1 maart te publiceren. 75 ziekenhuizen hebben dit volgens de NZa gedaan.

Ziekenhuizen zijn sinds deze maand verplicht hun sterftecijfer openbaar te maken en aan de NZa door te geven.

Het Erasmus MC in Rotterdam weigerde dat vorige week, omdat de cijfers geen goed beeld zouden geven van de kwaliteit van de zorg. Later kwam het ziekenhuis met een alternatief cijfer.

Failliet

De NZa noemt geen namen van ziekenhuizen, behalve dat van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Het ziekenhuis in Spijkenisse ging vorig jaar failliet en hoeft daarom geen cijfers bekend te maken.

Een ander ziekenhuis hoeft de cijfers niet te publiceren omdat het aantal sterfgevallen per jaar onder de meldingsgrens van zestig ligt.

Uitstel

Een rondgang van de NOS langs de websites van de Nederlandse ziekenhuizen heeft nog een aantal namen opgeleverd. Zo maken een drietal ziekenhuizen in overleg met de NZa later hun sterftecijfers bekend: het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en het MC Zuiderzee in Lelystad.

Ook het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland heeft geen actuele cijfers gepubliceerd. De Sionsberg in Dokkum maakt het sterftecijfer niet bekend, "omdat dat voor De Sionsberg niet zinvol is".

Berekening

Volgens de NZa zijn zes ziekenhuizen het oneens met de berekening. "Met hen gaat de NZa in gesprek hoe zij dat gaan oplossen, omdat zij wel verplicht zijn de cijfers te publiceren", meldt de zorgautoriteit. De zes overige ziekenhuizen hebben helemaal geen gegevens aangeleverd.

De NZa hoopt dat de sterftecijfers laten zien hoe het is gesteld met de kwaliteit van zorg in de ziekenhuizen. Onderzoekers van het UMC Utrecht en het Erasmus MC noemden de cijfers vorig jaar geen goede maatstaf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl