NOS NieuwsAangepast

"Gasleveranties niet in gevaar"

Het is in het belang van de Nederlandse economie dat de situatie in Oekraine gestabiliseerd wordt. Dat zegt minister Dijsselbloem, die op dit moment een bezoek brengt aan de Spaanse stad Bilbao. "Onze relatie met Rusland heeft te maken met energieleveranties. Het is in ons belang om met oplossingen te komen."

De minister gelooft niet dat gaslevering in gevaar komt en wijst erop dat Nederland niet volledig afhankelijk is van het Russische gas. "Maar het is waar, een groot deel van het gas in West Europa komt uit Rusland en je ziet wel een effect op de prijzen."

Leveringszekerheid

De spanningen op de Krim maken ook investeerders onrustig. De zogenoemde gasprijs korte termijn is vandaag met 10 procent gestegen, omdat er angst bestaat over de leveringszekerheid van het Russische gas. 30 procent van het gas dat in Europa gebruikt wordt, komt uit Rusland. Ongeveer de helft daarvan stroomt via pijpleidingen door Oekraïne.

Mochten die dichtgaan, dan zijn het vooral Duitsland, Italië en Frankrijk die daardoor in de problemen komen, omdat zij relatief veel gas uit Rusland importeren. Nederland heeft een uitzonderingspositie omdat het zelf ook gasproducent is. Volgens econoom Hans van Cleef gaat het vooral om het sentiment. "Het idee dat Rusland de kraan zomaar kan dichtdraaien, maakt de markten onrustig."

Afhankelijk

Andersom is Rusland sterk afhankelijk van de opbrengsten van gas en olie. Die leveren ongeveer de helft van Russische overheidsinkomsten op, zo'n 280 miljard euro. Een flink deel van dat geld komt dus uit Europa, geld dat de Russische economie niet zomaar kan missen.

Energiedeskundige Aad Correljé zegt dat ook Centraal- en Oost-Europese landen nog erg afhankelijk zijn van Russisch gas. De pogingen die Europa de afgelopen jaren heeft gedaan om die afhankelijkheid te verminderen, duren volgens Correljé te lang en zijn te duur. Toch denkt hij niet dat de energielevering vanuit Rusland minder zal worden. "Rusland is net zo afhankelijk van Europese inkomsten als Europa afhankelijk is van de energie."

Consumenten

Consumenten zullen voorlopig nog niets merken van de problemen, omdat de gasprijs nog grotendeels wordt gebaseerd op contracten op lange termijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl