NOS NieuwsAangepast

EU dreigt Moskou met sancties

Rusland krijgt tot donderdag de tijd om te "deëscaleren", anders volgen er gerichte sancties. Daarmee dreigt de Europese Unie. De EU wil dat Moskou zijn militairen terugtrekt in de kazernes.

De ministers van Buitenlandse Zaken hielden vandaag een spoedoverleg in Brussel over de situatie in Oekraïne. Na afloop zei de Franse minister Fabius dat Russische troepen op de Krim snel terug moeten naar hun bases. Gebeurt dat niet, dan zal de EU onder meer gesprekken over versoepeling van de visumplicht opschorten.

Ook gemaakte economische afspraken kunnen worden tenietgedaan, zei Fabius. Hij zei niet op welke afspraken hij doelde.

Extra top

Gisteravond zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken al dat westerse landen economische sancties zullen treffen tegen Rusland als Moskou zijn militairen niet terugtrekt uit Oekraïne.

De regeringsleiders van de EU houden donderdag een extra top over de crisis in Oekraïne. Zij kunnen eventueel strengere maatregelen tegen Rusland nemen.

Sancties VS

Ook de Verenigde Staten bereiden maatregelen tegen Moskou voor. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het waarschijnlijk dat de VS Rusland sancties oplegt. "We hebben een scala aan mogelijkheden."

De Noord-Atlantische Raad van de NAVO komt morgen bijeen om de situatie in Oekraïne te bespreken. Dat gebeurt op verzoek van Polen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl