Binnen een aantal ministeries en de politie is vorige maand gewaarschuwd voor journalist Brenno de Winter. In een mail werd gezegd dat hij van plan was om via malware en phishing in te breken in computersystemen van de overheid.

Ook zou hij fysiek willen inbreken in politiebureaus en werden er persoonsgegevens van De Winter verspreid, zoals adresgegevens.

De Winter, die zich vooral bezighoudt met privacyschending en computerveiligheid, zegt dat hij anderhalve week geleden vanuit "overheidskringen" werd gewaarschuwd dat hij in de gaten werd gehouden.

Afgelopen vrijdag ondervond hij het zelf tijdens een bezoek aan het ministerie van Financiën. Hij had er een lunchafspraak en kreeg bij de receptie te horen dat er een speciaal protocol voor hem was. Hij mocht alleen onder begeleiding van een beveiligingsbeambte lunchen met zijn afspraak.

Lamellen sluiten

De Winter zegt dat de beschuldigingen afkomstig zijn van de politie in Rotterdam. Die zou een bericht hebben gestuurd naar het ministerie van Defensie en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens de journalist zijn duizenden ambtenaren voor hem gewaarschuwd.

In de waarschuwingsmail werden tips gegeven om te voorkomen dat Brenno de Winter achter vertrouwelijke informatie zou komen. Zo kregen agenten de tip om de lamellen op het politiebureau dicht te houden, zodat beeldschermen niet te zien waren. Ook stond er een oproep in om geen operationele informatie te bekijken via openbare wifi-spots.

Excuses

Inmiddels heeft de overheid zijn excuses aangeboden aan de journalist. Ook is er een nieuwe mail verstuurd naar de betrokken ambtenaren met daarin "een klemmend beroep op iedereen" om alle informatie zoals het huisadres en de geboortedatum van De Winter te wissen. Ook wordt erin geschreven dat er ten onrechte de indruk is gewekt dat hij van plan zou zijn om de ICT-systemen binnen te dringen.

STER reclame