NOS NieuwsAangepast

Crisis Krim: beurzen laag, olie duur

De Europese aandelenbeurzen zijn de nieuwe handelsweek met forse verliezen begonnen. De spanningen op de Krim leiden tot onrust bij beleggers en investeerders. De verliezen liepen in de loop van de ochtend verder op en kleuren de markten dieprood. De belangrijkste Europese beurzen noteerden rond de middag verliezen van rond twee procent of meer.

De Amsterdamse AEX staat op een dikke min van ruim 2,5 procent op 388 punten. Nagenoeg alle aandelenfondsen staan op verlies, met de banken voorop. ING verliest meer dan 5 procent.

Olie- en gasreus

De prijs van ruwe Brent-olie is met meer drie dollar gestegen naar ruim 112 dollar per vat. Ook de prijs van gas stijgt.

De oliemarkt reageert op de Russische operatie op de Krim. De VS heeft gedreigd met economische sancties als Rusland zijn troepen niet terugtrekt.

Rusland is een van de belangrijkste leveranciers van energie. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) was het land in 2012 de op een na grootste olieproducent ter wereld en de grootste gasproducent. Het land beschikt over de grootste gasreserves ter wereld. Sancties tegen Rusland zouden de olie-en gasproductie verstoren en de prijzen doen stijgen.

Roebel

De spanningen raken vooral ook de Russische financiële markten. Op de beurs van Moskou daalde de belangrijkste index, de Micex, meer dan 10 procent. Het aandeel van het staatsgasbedrijf Gazprom gaat zwaar onderuit en staat meer dan 10 procent lager.

De waarde van de roebel bereikte vanmorgen een diepterecord ten opzichte van de dollar. De koers daalde met 2,5 procent tot 36,5. De Russische centrale bank heeft daarom de korte rente opgetrokken van 5,5 procent naar 7 procent om de koers van de roebel te ondersteunen.

Volgens Russische valutahandelaren zou de centrale bank ook voor 10 miljard dollar goud en vreemde valuta verkocht hebben ter ondersteuning van de roebel.

Safehavens

Volgens analisten trekken investeerders en beleggers zich terug uit Rusland door de oplopende spanningen, op zoek naar veiliger oorden, zoals goud, waarvan de prijs vandaag stijgt.

In Azië sloten vanmorgen de aandelenbeurzen al met verliezen van meer dan 1 procent door de mogelijkheid van economische sancties tegen Rusland. De Aziatische economieën leunen op de import van olie en gas en zijn dus extra gevoelig voor prijsstijgingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl