NOS NieuwsAangepast

Poetin mag leger inzetten op Krim

De Russische Federatieraad heeft president Poetin toestemming gegeven om de strijdkrachten in te zetten in Oekraïne. Poetin had daar om gevraagd.

Volgens Poetin zijn de troepen nodig op de Krim om de etnische Russen en de Zwarte Zeevloot te beschermen. Maar in het verzoek spreekt het Kremlin over de inzet van militairen op het grondgebied van Oekraïne. Dat laat de mogelijkheid open om ook op andere plekken dan de Krim troepen in te zetten.

President Toertsjinov van Oekraïne heeft in reactie op het verzoek de Nationale Veiligheidsraad bijeengeroepen. Voormalig oppositieleider Vitali Klitsjko heeft inmiddels opgeroepen tot een algehele mobilisatie van de strijdkrachten.

De Federatieraad riep Poetin op de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten terug te roepen. De raad stoort zich aan de opmerkingen van president Obama gisteravond. Obama waarschuwde Moskou dat een militaire interventie een prijs zal hebben en veroordelingen van de internationale gemeenschap zal oproepen.

Militaire operatie

Oekraïne heeft Rusland ervan beschuldigd dat er al een militaire operatie aan de gang is. Russische troepen zouden op de Krim vliegvelden en andere strategische punten hebben bezet.

De Oekraïense minister van Defensie zei eerder vandaag dat Rusland zeker 6000 extra manschappen naar de Krim heeft gestuurd. Volgens de interim-regering in Kiev zou Moskou aansturen op een confrontatie.

Weigering

Oekraïne zegt dat Rusland weigert te praten over handhaving van de territoriale integriteit van Oekraïne. Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Destjitsja heeft Oekraïne Rusland uitgenodigd voor gesprekken, maar nul op het rekest gekregen.

Destjitsja zegt dat zijn regering zeer bezorgd is over de Russische weigering om te praten.

Illegale premier

President Toertsjinov heeft een verklaring getekend waarin de benoeming van een pro-Russische premier op de Krim illegaal wordt genoemd. Volgens de verklaring heeft het regionale parlement op de Krim de grondwet geschonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl