NOS NieuwsAangepast

Referendum autonomie Krim eerder

De bevolking van de Krim mag twee maanden eerder dan gepland beslissen over de autonome status van het schiereiland. Premier Aksjonov van de Krim heeft een referendum daarover vervroegd, van 25 mei naar 30 maart. Aksjonov zegt dat de situatie op het schiereiland een versnelde stembusgang noodzakelijk maakt.

De Krim is een autonome republiek binnen Oekraïne, met onder meer een eigen regering en een eigen grondwet. De Krim-bewoners mogen zich in het referendum uitspreken over de vraag of dat zo moet blijven.

Sinds de val van de pro-Russische president Janoekovitsj is het onrustig op de Krim. Gisteren verschenen op strategische plaatsen militairen, waarschijnlijk uit Rusland. Die zouden willen voorkomen dat "fascisten" van het Oekraïense vasteland naar het schiereiland komen.

"Onverantwoord"

Oekraïne zegt dat Rusland enkele duizenden militairen naar de Krim heeft gestuurd en beschuldigt Moskou van een invasie. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt op zijn beurt dat troepen uit Kiev een regeringsgebouw op de Krim wilden innemen. NOS correspondent David Jan Godfroid is bij het gebouw geweest maar heeft geen Oekraïense militairen gezien.

Op de Krim wonen veel etnische Russen. Ook de Russische Zwarte Zee-vloot is er gelegerd. De eveneens pro-Russische Aksjonov heeft president Poetin vanochtend gevraagd om de vrede op de Krim te waarborgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl