NOS NieuwsAangepast

"Als je alles optelt zijn het Russen"

Op de Krim houdt iedereen z'n hart vast nadat gisteravond 2000 militairen waren geland op het Oekraïense schiereiland. Het zijn vrijwel zeker Russische troepen, al wil Moskou dat zelf niet bevestigen. De internationale gemeenschap vreest een gewapend conflict. Correspondent David Jan Godfroid is op de Krim en zag het schiereiland ontwaken uit een op het oog rustige nacht. Het NOS Radio 1 Journaal sprak met hem.

Hoe werd de Krim wakker?

Er is de afgelopen nacht niet zo heel veel gebeurd, maar om nou te zeggen dat het rustig is. Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Iedereen maakt zich vreselijk grote zorgen over wat er precies aan de hand is en wat er verder gaat gebeuren. Gisteren zijn twee vliegvelden bezet. Het parlementsgebouw is bezet. Een communicatiecentrum en een tv-station zijn ingenomen. Stapje voor stapje worden de belangrijke strategische punten onder controle gebracht. Hoe dat zich verder gaat ontwikkelen, is de vraag. Vandaag zal dat iets duidelijker worden. Afgelopen nacht is het rustig gebleven en is er in ieder geval niet gevochten.

Weten we al iets meer over die 2000 Russen?

Er is officieel geen enkele bevestiging dat het Russen zijn. Ook als je hen aanspreekt of de mensen om hen heen aanspreekt, krijg je daar geen antwoord op. Als je de hele situatie in ogenschouw neemt: de bezettingen, de wapens die ze dragen, de logistiek die daarvoor nodig is, maar ook het feit dat Rusland een enorme militaire oefening houdt net over de grens met Oekraïne. Als je dat allemaal bij elkaar optelt dan kan het niet anders dan dat het Russen zijn en dat de opdracht voor deze operatie uit Rusland komt.

Het lijkt ook een klassieke Russische operatie? Met het bezetten van strategische punten.

Daar heeft het alle schijn van. De vergelijking wordt getrokken met Abchazië, een van de afgescheiden republieken van Georgië. Daar is begin jaren 90 iets soortgelijks gebeurd. Het is een klassieke strategie om communicatiecentra, transportknooppunten en dat soort plekken onder controle te krijgen. Zo is je tegenstander redelijk machteloos.

De Oekraïense oproerpolitie zou Russische paspoorten hebben gekregen? Wat zit daar achter?

Dat is een gebaar van Moskou om sympathie te betuigen aan het vorige regime. Wat Moskou zegt is dat deze mensen worden bedreigd en niet veilig zijn. Dat ze dus een plaats moeten hebben om veilig te zijn. Het is vooral een propagandamiddel voor de Russische bewoners op de Krim om te laten zien dat Rusland achter hen staat.

Hoe wordt er op de Krim naar de situatie gekeken?

Je moet weten dat de Krim etnisch gemengd is, maar de meerderheid Russisch is. Er wonen nogal wat Krim-Tataren en wat Oekraïners. De Russen zijn niet echt voor oorlog, maar voelen zich wel onveilig na de veranderingen in Kiev. De Russen voelen zich door deze militaire aanwezigheid wel gesterkt. De Oekraïners zitten hier natuurlijk helemaal niet op te wachten. De Tataren, moslims, richten zich nu op Turkije en vragen of daar niet bemiddeld kan worden. De Russische meerderheid vindt dit niet onprettig, maar er is geen sprake van een volksopstand zoals in Kiev. Hier staat er een handjevol mensen voor het parlementsgebouw. Dit is veel meer een militaire actie dan dat het vanuit de bevolking komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl