NOS NieuwsAangepast

Burgemeesters: grotere gemeenten

Bijna de helft van de burgemeesters vindt dat gemeenten groter moeten worden omdat ze volgend jaar veel taken van het Rijk overnemen. Dat blijkt uit een enquête van NRC Handelsblad.

Volgens de uitkomst is 46 procent voor grotere gemeenten omdat er anders onvoldoende ambtenaren zijn om de extra taken goed te kunnen uitvoeren. Kleine gemeenten met maximaal 25.000 inwoners hebben niet de vereiste ambtelijke kennis in huis om de steeds complexere gemeentetaken op te vangen, zoals de jeugdzorg die vanaf volgend jaar naar de gemeente wordt overgeheveld.

Verschillende buurgemeenten moeten daarom nauw samenwerken om alle nieuwe taken goed te kunnen uitvoeren.

Opvallend

De uitkomst van de enquête is opvallend omdat veel burgemeesters zichzelf in de vingers snijden: minder gemeenten betekent ook minder burgemeesters. Volgens NRC Handelsblad zal minister Plasterk van Binnenlandse Zaken blij reageren omdat hij altijd voorvechter is geweest van grotere gemeenten.

Bijna 40 procent van de burgemeesters van de kleinere gemeenten denkt dat hun gemeente niet goed in staat zal zijn om het extra werk goed te kunnen uitvoeren. Vooral VVD'ers (70 procent) delen die mening.

Nieuwe taken

Gemeenten moeten volgend jaar bijvoorbeeld zorg bieden aan langdurig zieken of ouderen. Ze moeten mensen helpen bij het vinden van werk of zorgen dat ze een uitkering krijgen. Volgens Plasterk kunnen ze daarvoor nauw met elkaar samenwerken of fuseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl