NOS NieuwsAangepast

Obama: interventie heeft een prijs

President Obama is zeer bezorgd over de troepenbewegingen van Rusland op de Krim. Hij waarschuwde Moskou dat een interventie "een prijs" zal hebben en veroordelingen van de internationale gemeenschap zal oproepen. Obama zei niet wat die prijs zal zijn.

Elke schending van de soevereiniteit en het grondgebied destabiliseert Oekraïne enorm, zei Obama. "Dat is niet in het belang van Oekraïne en ook niet in dat van Rusland of Europa."

Hij riep Rusland op zich aan de belofte te houden dat het land de onafhankelijkheid, het zelfbeschikkingsrecht en de grenzen van Oekraïne zal respecteren. Obama zei verder dat het Oekraïense volk over zijn eigen toekomst moet kunnen beslissen.

Onverwacht

De verklaring van Obama kwam onverwacht. Hij had zich nog niet eerder zelf uitgelaten over de gebeurtenissen van de afgelopen dagen op de Krim.

Volgens de Oekraïense president is Rusland met een invasie van het schiereiland begonnen.

Rusland zegt dat de troepenbewegingen in overeenstemming zijn met de afspraken tussen Oekraïne en Rusland over de Zwarte Zee-vloot in Sebastopol.

Obama zei dat hij de afgelopen dagen voortdurend contact heeft gehad met de Russische regering. Hij zei dat Rusland deel kan nemen aan een poging van de internationale gemeenschap om Oekraïne te stabiliseren en vooruitgang te boeken. Dat is ook in het belang van Rusland, zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl