De Oekraïense regering zegt dat Rusland begonnen is met de gewapende invasie van het land. Er zouden 2000 militairen zijn geland op de Krim.

Volgens Kiev zijn er dertien Russische vliegtuigen geland op een vliegveld bij Simferopol. In elk van die vliegtuigen zouden 150 militairen gezeten hebben.

Zwarte Zeevloot

Volgens correspondent David Jan Godfroid wijst alles erop dat de Russen strategische plekken op de Krim innemen. Ook bij het gebouw van de Oekraïense staatstelevisie zijn militairen gezien.

Het telefoon- en internetverkeer is deels uitgevallen en het luchtruim boven Simferopol is in ieder geval tot morgenavond dicht, zei een medewerker van het vliegveld tegen het Russische staatspersbureau Ria Novosti.

Rusland heeft toegegeven dat er militairen in Oekraïne actief zijn. Volgens een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken moeten die troepen de Russische Zwarte Zeevloot beschermen. De troepenbewegingen zouden bovendien in overeenstemming zijn met de afspraken tussen Oekraïne en Rusland over de vloot.

Vliegvelden

Vanmorgen werd duidelijk dat gewapende mannen twee vliegvelden hadden ingenomen op de Krim. Het was niet duidelijk wie de mannen waren. Kiev zei dat het om Russische militairen ging.

De minister van Binnenlandse Zaken noemde het een gewapende invasie en bezetting.

"Provocatie"

De Oekraïense interim-president Toertsjinov spreekt van een provocatie en heeft Rusland vanavond opgeroepen een eind te maken aan de agressie. Hij wil dat het land direct zijn troepen terugtrekt.

STER reclame