NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Enclave Melilla weer bestormd

Door correspondent Jessica van Spengen in Madrid

Opnieuw zijn vannacht honderden immigranten de Marokkaanse grens met de Spaanse enclave Melilla overgestoken. Vanochtend vroeg lukte het zo'n 200 mensen om over de hekken te klimmen die de beide landen scheiden.

Het is de tweede keer binnen een week dat een grote groep vluchtelingen tot Melilla weet door te dringen. Op nachtbeelden is te zien hoe vluchtelingen hun aankomst in de enclave vieren. Het is hun moment van triomf dat ze in Europa zijn en de status van vluchteling kunnen aanvragen.

De meeste migranten komen waarschijnlijk uit Kameroen. Bij de bestorming van Melilla gooiden de immigranten met stenen en stukken hout naar de politie. Veertien vluchtelingen en dertien politieagenten zouden gewond zijn geraakt. De politie reageerde terughoudend.

Rubberkogels

Op 6 februari kwamen vijftien immigranten om bij Ceuta, de andere Spaanse enclave in Noord-Afrika. De Spaanse politie beschoot de zwemmende immigranten toen met rubberkogels, erkende de minister van Binnenlandse Zaken later. Hij spreekt maandag met eurocommissaris Malmström over het incident. Die sprak haar zorgen uit over wat er is gebeurd.

In Melilla proberen hulporganisaties de vluchtelingen bij te staan en te verzorgen als ze verwondingen hebben. Ze moeten zich melden in het immigratiecentrum. Dat kan de toestroom van vluchtelingen nauwelijks aan, zegt de directeur.

Verborgen

Het centrum heeft plaats voor 480 mensen maar geeft nu onderdak aan 1300 vluchtelingen. Het centrum heeft onder andere het Rode Kruis gevraagd om voedselhulp en om tenten.

Volgens hulporganisaties houden zich tienduizenden vluchtelingen in de bossen rond Melilla op. Ze wachten het geschikte moment af om de enclave ook binnen te komen.

STER reclame