D66 eist belastingverlaging

tijd van publicatie Aangepast

D66 eist belastingverlaging in ruil voor verdere begrotingssteun aan het kabinet. Daarover moeten afspraken worden gemaakt bij de komende onderhandelingen over de rijksbegroting, zegt partijleider Pechtold in een gesprek met De Telegraaf. Volgens hem is zo'n maatregel goed voor de koopkracht en de werkgelegenheid.

Eerste schijf

"We willen in de onderste schijf een miljard belastingverlaging", zegt Pechtold. Hij wil het financiƫle gat dat door de verlaging ontstaat dichten door geld weg te halen bij de de zorg en sociale zekerheid en dan met name bij toeslagen.

Pechtold waarschuwt dat de coalitiepartijen zijn eis serieus moeten nemen, net als een paar maanden geleden de D66-eis voor meer onderwijsgeld bij de onderhandelingen over het Herfstakkoord. "Sommigen dachten dat ik dat als oud-veilingmeester zei. Dat het een soort opbod of afslag was. Maar het was een 'fixed price'.

Premier Rutte

Pechtold zegt zich te storen aan premier Rutte die zich onlangs uitsprak tegen verdere lastenverlichting. "Dat vond ik te snel. Ik zou zeggen: er is nog wel wat mogelijk. Kom op!"

D66 zit niet in het kabinet, maar samen met de ChristenUnie en de SGP worden ze beschouwd als de gedoogpartners die de coalitie in de Eerste Kamer aan een meerderheid kunnen helpen.

STER Reclame