NOS NieuwsAangepast

Reden reisadvies Egypte onbekend

Door correspondent Sander van Hoorn

De dreiging van terroristische aanslagen op toeristen in de Sinaïwoestijn is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zo reëel dat mensen die er al zijn het gebied moeten verlaten. Onduidelijk is nog over welke informatie het ministerie beschikt.

De aanslag op een bus met Zuid-Koreaanse toeristen op 16 februari in de badplaats Taba was geen aanleiding om het reisadvies aan te scherpen. De organisatie die de verantwoordelijkheid voor de aanslag opeiste, Ansar Bail Al Maqdis, zou een paar dagen later hebben gedreigd met meer aanslagen op toeristen.

Hoewel de organisatie zeer serieus wordt genomen, werd breed getwijfeld aan de authenticiteit van het bericht over die dreiging. Dat werd via Twitter gedaan. Geen enkel land heeft op basis van de tweet het reisadvies verder verscherpt.

Weging van informatie

Nu niet alleen reizen naar de badplaatsen Dahab en Sharm-el-Sheikh ontraden worden, maar ook toeristen worden teruggehaald is er kennelijk een nieuwe, concrete en acute dreiging.

Duitsland kwam woensdag al met een aangescherpt reisadvies voor de badplaatsen. Reizen naar Dahab en Sharm-el-Sheikh werd ontraden en toeristen werden teruggehaald.

Mogelijk heeft Nederland inzage gehad in de Duitse informatie. Maar dan nog kunnen landen een andere afweging maken.

Groot-Brittannië

Opmerkelijk is dat bijvoorbeeld het Britse reisadvies op dit moment nog niet veranderd is. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt niet-essentiële reizen naar de Sinaï, met uitzondering van Dahab en Sharm-el-Sheikh.

Vorig jaar gaf Nederland als enige land het advies om alleen over zee aan te vliegen op Sharm-el-Sheikh. Andere landen wogen de informatie kennelijk anders, en dat lijkt ook nu weer het geval te zijn.

Het dilemma bij een reisadvies

Daarbij is het probleem dat reisadviezen niet lichtvaardig aangescherpt worden. Je raakt er, in dit geval, de toeristen mee, maar ook de toeristenindustrie in Nederland en Egypte.

Aan de andere kant: als er iets gebeurt met Nederlandse toeristen en het blijkt dat het ministerie of de inlichtingendiensten op de hoogte waren van een concrete dreiging, dan heeft minister Timmermans heel wat uit te leggen. Vandaar dat in elk reisadvies een element zit van better safe than sorry.

Effect beperkt

Het effect van de Nederlandse maatregel voor Dahab en Sharm is overigens beperkt. Er zijn op dit moment zo'n duizend Nederlanders in de badplaatsen. Dat is een schim van het aantal dat er voor 2011 was.

Door de ontwikkelingen in Egypte is het aantal toeristen, ook in het relatief veilige zuiden van de Sinaï, dramatisch teruggelopen. Hotels zijn gesloten of draaien op halve kracht. Personeel is op straat gezet.

Russen

De grootste groep toeristen in met name Sharm-el-Sheikh zijn Russen. En zij komen er nog steeds. Het is voor hen een relatief goedkope vakantie naar een zonnige plek zonder uren in het vliegtuig te hoeven zitten.

De voertaal in sommige hotels en duikscholen is Russisch en de winkels hebben - zonder gekheid - een bijzonder ruim assortiment wodka. Als het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies aanscherpt, is het pas echt afgelopen in Sharm en Dahab.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl