Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt per direct alle reizen naar het Egyptische schiereiland Sinaï. Het reisadvies voor Egypte is aangescherpt, omdat er volgens het ministerie een reële dreiging is van terroristische aanslagen.

Nederlanders die in Sharm el-Sheikh of één van de andere badplaatsen in de Sinaï verblijven wordt geadviseerd het gebied te verlaten en daarover contact op te nemen met hun reisorganisatie. Voor bijna alle overige delen van Egypte worden alle niet-essentiële reizen ontraden.

Nederlanders

De vereniging van reisorganisaties ANVR meldt aan de NOS dat er momenteel zo'n 1000 Nederlanders in de kustplaatsen van de Sinaï verblijven.

De verschillende reisorganisaties zijn naar aanleiding van het negatief reisadvies begonnen met het repatriëren van de vakantiegangers. Volgens een woordvoerder van de ANVR worden ze morgen terug in Nederland verwacht.

Skytours

Reisorganisatie Skytours heeft 145 gasten in Sharm el-Sheikh. Die zijn vanavond door de reisleiding geïnformeerd over hun vertrek morgenochtend. Skytours heeft extra vliegtuigen kunnen regelen om de mensen op te halen.

Volgens eigenaar Eugène Kastelijn kunnen de gedupeerde reizigers een andere reis uitkiezen of een gedeelte van hun geld terugkrijgen.

Luchtruim

Er kan nog wel gereisd worden naar de hotelresorts in de gebieden aan de Afrikaanse kust van de Rode Zee en de Golf van Suez en de steden Luxor, Aswan en Abu Simbel. Wel wordt reizigers gevraagd extra op te letten als ze in deze gebieden vakantie vieren.

Vanwege een terroristische dreiging tegen het vliegverkeer in het luchtruim boven de Sinaï vraagt het ministerie reizigers om vóór hun reis bij hun reisorganisatie te controleren of er rekening gehouden wordt met deze dreiging.

Duitsland

Het advies van het Nederlandse ministerie komt een dag nadat het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken een negatief reisadvies had gegeven. Duitse reisorganisaties zijn eerder vandaag begonnen met het terugvliegen van hun klanten.

STER reclame